dijous, 5 de març del 2009

8 de març, dia de la Dona Treballadora


Sota el lema "El patriarcat, com el capitalisme, no es refunda, es combat. Dones, la crisi ens fa més precàries", la Coordinadora Antipatriarcal del Penedès formada per Endavant, Assemblea de Joves de Vilafranca (CAJEI), CUP, Ateneu Popular X i La Fornal ha presentat els actes entorn del 8 de març, dia de les dones treballadores.

La intenció de la Coordinadora Revolucionària Antipatriarcal d'aquest lema és posar de manifest que la qüestió de gènere és indestriable dels interessos econòmics avui en dia, doncs tant el patriarcat com el capitalisme es basa en l'explotació de moltes pels interessos econòmics i polítics d'unes poques. També posen l'accent en que les dones si ja són el col·lectiu més vulnerable en un context sense crisi, ara ho són molt més. La Coordinadora denuncia que les dones no tenen contractes en les tasques de cura d'infants, gent gran i persones malaltes i aquest fet porta a que les dones no cotitzin, tinguin unes pensions més baixes i per tant una situació de precarietat important. Una altra denúncia, se centra en que l'estat ha retallat la inversió en polítiques socials, com la disminució del pressupost de la llei de la dependència, i afirmen que mentrestant s'estan injectant milions d'euros per salvar una banca privada que no vol perdre el ritme indecent de beneficis. En aquest context de crisi argumenten que s'incrementa més que mai el risc de patir violència de gènere ja que la dependència econòmica en la que situa les dones el patriarcat redueix les seves possibilitats d'escapatòria.


Per acabar la coordinadora ha presentat uns punts per a la construcció d'alternatives socials sòlides:

-no més EROs, sí a la nacionalització d’empreses que només generen beneficis per a unes poques. Repartim la riqueza entre totes les que la creem.
-no més apropiació privada dels avenços tecnològics, patrimoni de la humanitat: sí a la reducció de la jornada laboral general i repartiment del treball, que ens permeta a cadascun i cadascuna de nosaltres tindre prou temps per a treballar, gaudir de la nostra família, i organitzar-nos políticament.
-no més direcció privada de l’economia: no ha quedat ja demostrat al llarg de les dècades, que és ineficient? Sí al control obrer de les nostres pròpies vides.
- No a la privatització dels serveis públics, sí a la ampliació fins a cobrir totalment les necessitats bàsiques de tota la classe treballadora.


8 de març: El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat!


De nou, ens trobem davant una crisi que és fruit del propi sistema capitalista, i la pitjor part ens l’endurem, com sempre, els col·lectius més vulnerables: dones, joves, gent gran i persones immigrants . Ara ens tocarà patir els efectes més durs d’aquest sistema basat en l’explotació de la classe treballadora i la divisió sexual del treball, una de les conseqüències de la crisi és l’augment de l’atur, i per primer cop als Països Catalans, la taxa d’atur masculina supera lleugerament la femenina . Aquest fet no s’ha de comprendre com un signe de “millora” en la situació de la dona, sinó que es deu a la masculinització de la construcció i el sector de l’automòbil, els primers en ser castigats per l'actual crisi econòmica. No podem obviar que les dones treballem en una situació molt precària i per això no apareixem en les grans estadístiques, però és evident que la temporalitat, les jornades parcials, i les irregularitats tindran les seves conseqüències. No podem amagar tant de patiment darrera tants per cent.



Les dones que ara hem perdut la feina a conseqüència de la crisi entrarem en un atur de llarga durada, ja que tenim menys oportunitats d’accés al mercat laboral i ens costarà molt més aconseguir una feina en unes condicions mínimament dignes. No tenim contractes en les tasques de cura d’infants, gent gran i persones malaltes, ja que el patriarcat ens assigna aquesta tasca com a “acte d’amor” implícit en la biologia femenina, aquestes tasques invisibles i gratuïtes suposen el 80% del total del treball no remunerat i són les que permeten que el sistema sobrevisqui. El capitalisme necessita una dona que sigui mà d’obra barata i que alhora se n’encarregui de la família i de llar, sense comptabilitzar-nos com costos de producció. No cotitzem i tenim unes pensions més baixes, per no parlar de la doble escala salarial i dels acomiadaments associats a la maternitat.

Fora de les estadístiques , cal que tinguem present que els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) no són neutres. Tornen els criteris sexistes i prioritzen fer fora les dones , per ser una mà d’obra menys rendible pel pes de les responsabilitats familiars que se'ns atorguen en exclusiva i perquè cal mantenir el rol de l’home com a sustentador de l’economia familiar. Un clar exemple és la SEAT, on el nombre de dones acomiadades ha estat superior al d’homes.

Amb la crisi l’estat ha trobat l’excusa perfecta per disminuir i retallar la inversió en “polítiques socials”, com és la disminució del pressupost de la gran estafa i hipòcrita llei del PSOE: la llei de la dependència. Aquesta llei no només no ha portat més drets a la immensa majoria de les dependents, sinó que ha fet augmentar la privatització i la precarietat laboral i ha consolidat el model d’atenció familiar de les dones a les llars, formalitzant el seu rol. Mentrestant, s’injecten milions d’euros per a salvar una banca privada que no vol perdre el ritme de beneficis indecentment desorbitats als que s’havia acostumat durant aquests anys de total llibertat per a especular. I és que amb el capitalisme, qui més té més vol; això és el que ens han venut com a aspiració no només legítima sinó necessària per a assolir el ”progrés” i el “creixement”.

En aquest context, la dependència econòmica de la dona va en augment i conseqüentment s’incrementa més que mai el risc de patir violència de gènere, alhora que les dones veiem molt més limitades les nostres possibilitats d’escapatòria. La combinació dels efectes de l’atur en els homes (inseguretat de mascle per no poder complir el seu rol de mantenidor) i en les dones (dependència econòmica respecte l’home), potencia els episodis de violència alhora que comporta un descens de les possibilitats d’emancipació de les dones, això ja està mostrant unes conseqüències dramàtiques.

Dones, està clar que la crisi ens fa més precàries, mai assolirem unes bones condicions de vida amb les reformes d’un sistema econòmic capitalista on justícia social és un concepte antagònic, i desigualtat social una necessitat material. Per això aprofitem avui, 8 de març de 2009, per a fer una crida a la unitat anticapitalista, a la unitat de homes i dones, a la construcció d’alternatives socials sòlides sobre la base dels següents punts:

- No més EROs, sí a la nacionalització d’empreses que només generen beneficis per a unes poques. Repartim la riquesa entre totes les que la creem.

- No més apropiació privada dels avenços tecnològics, patrimoni de la humanitat: sí a la reducció de la jornada laboral general i repartiment del treball, que ens permeta a cadascun i cadascuna de nosaltres tindre prou temps per a treballar, gaudir de la nostra família, i organitzar-nos políticament.

- No més direcció privada de l’economia: no ha quedat ja demostrat al llarg de les dècades, que és ineficient? Sí al control obrer de les nostres pròpies vides.

- No a la privatització dels serveis públics, sí a la ampliació fins a cobrir totalment les necessitats bàsiques de tota la classe treballadora.

En resum, el que el moviment feminista català sembre ha reivindicat: autodeterminació! Sobre els nostres cossos, sobre els nostres mitjans de producció, sobre les nostres vides i sobre el nostre país. El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat!

Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional)
8 de març de 2009, Països Catalans

Actes:

BARCELONA
8 de març:
18:00 MANIFESTACIÓ: “El Patriarcat, com el Capitalisme, no se'l refunda, se'l combat. Dones, la crisi ens fa més precàries!” a Plaça Universitat.
Convoca: Plataforma Revolucionaria Antipatriarcal.
Sant Andreu de Palomar
7 de març:
19:00 Xerrada sobre la Prostitució amb Adona't, col•lectiu antipatriarcal de dones de Cardedeu.
Lloc: CSO La Gordissima (C/ Pons i Gallarza 10) Barcelonès.
Convoca: Assemblea de Joves de Sant Andreu.
El Clot
7 de març:
Tot el matí a la Plaça del Mercat del Clot paradeta informativa i de debat sobre el Dia de la Dona Treballadora. I una enquesta que es farà publica al mig dia.
20:00 obra de teatre social S. L. (Societat al Límit) i cafeta fins les 2.
Lloc: Casal Popular la Forja del Clot (c/Escultors Claperós 10)
Convoca: Assemblea de Joves Independentistes del Clot.
Les Corts
19:00 Passi de Video; "Mataharis". En acabat, cafeta.
Lloc: Casal Popular de Les Corts (C/ Entença 237)
Convoca: Assemblea de Joves de Les Corts

VALÈNCIA
8 de març:
12:00 MANIFESTACIÓ: “El Patriarcat, com el Capitalisme, no se'l refunda, se'l combat. Dones, la crisi ens fa més precàries!” a la Plaça del Parterre
Convoca: Assemblea de Joves de València, Assemblea de Joves de Benimaclet i altres col·lectius de l'Esquerra Independentista.

LLEIDA
8 de març:
19:00 MANIFESTACIÓ: “El Patriarcat, com el Capitalisme, no se'l refunda, se'l combat. Dones, la crisi ens fa més precàries!” a l'IEI (davant de la catedral nova).
Convoca: Assemblea de Joves de Lleida i altres col•lectius de l'Esquerra Independentista.

TARRAGONA
8 de març:
12:00 Taller al passeig de les Palmeres:
Què entenem per feminisme?
Per què només sortim el 8 de març?
Quin paper juguem a la lluita?
14:00 Dinar al Casal Popular Sageta de Foc
Confirma l’assistència a caudellunes.tgn@gmail.com
16:00 Espectacle de Clown a l’Ateneu Popular l’Espina
La qüestió de gènere a través del clown
16:30 Concert amb:
Game Over Selectors a l'Ateneu Popular l’Espina
La lluita i la reivindicació a través de la música!
18:00 MANIFESTACIÓ: “El Patriarcat, com el Capitalisme, no se'l refunda, se'l combat.
Dones, la crisi ens fa més precàries!” a la plaça Verdaguer
Convoca: l'Assemblea de Joves de Tarragona i altres col•lectius de l'Esquerra Independentista del Camp.

CALDES DE MONTBUI
17h. Inauguració de l'exposició: "La revolució socialista serà feminista o no serà"
18h. Passi de la pel·lícula "La Sal de la Tierra"
20h. Debat i dinàmiques de grup sobre els rols patriarcals
Lloc: Casal Popular La Llamborda (carrer bellit 18)
Convoca: Assemblea de Joves de Caldes i Casal Popular

VINARÒS

Xerrada – debat “Revolució és nom de dona”.
Lloc: Casal Popular del Sénia (C/ Sant Pasqual 15)
Convoca: Assemblea de Joves de Vinarós

CULLERA
6 de març:
Xerrada: La lluita contra el patriarcat als Països Catalans a les 19:30 al Casal Jaume I de
Cullera.
21:00 sopar popular picaeta, arròs caldós, cafè, copa i postres (6 €).
22:30 concert pel Dia de la Dona Treballadora a l'aparcament d'Enrique Chulio. Entrada gratuïta:
Skapa't (Ska-la Ribera Baixa)
Zensurats (Streetpunk - Alzira)
Anguiles (Últim concert) (Ska-Albalat de la Ribera)
Convoca: Assemblea de Joves de la Ribera Baixa

CANALS

7 març:
12:00 Jocs antipatriarcals
14:00 Paella popular al carrer (davant del CSA)
17:00 Pintada de mural i taller de pancartes.
19:00 Xerrada sobre el Dia de la Dona Treballadora
21:00 Sopar popular
22:30 Concert amb 1000 batalles + grup per confirmar
Tots els actes tindran lloc al CSA La Lloca (c/València, 11). Canals (La Costera)
Convoca: Assemblea de Joves de la Costera i l'assemblea del CSA La Lloca.

VALLS
17:00 Lectura de poemes antipatriarcals durant la Calçotada del Barri Vell, a la Plaça de l'Oli
Convoca: Assemblea de Joves de Valls.

VILA-REAL
6 de març:
19:30 H: Vídeoprojecció de "La sal de la tierra" i sopar de pa i porta. Al Casal Jaume I.
Convoca: Assemblea de Joves de la Plana Baixa

GRANOLLERS
5 de març:
20 h: Xerrada. ‘El sexisme i la infelicitat’, a càrrec de Maria Jesús Izquierdo. Al Casal Popular l’Esquerda
Convoca: Assemblea de Joves de Granollers

LLEIDA I PONENT

divendres 6 de març
- Fora l’ordenança de civisme! Acte-denúncia pro drets de les treballadores sexuals.
- 13 hores, davant la Regidoria Seguretat Ciutadana de Lleida
- Convoca: CUP


dissabte 7 de març
- Homenatge a Maria Mercè Marçal, dins els actes de presentació de l’Assemblea de Maulets de la Noguera
- 23 hores, al Casal Pere III, c/ Santa Anna 12, Balaguer
- Organitza: Assemblea de Maulets de la Noguera i Casal Pere III


diumenge 8 de març de 2009
- Manifestació
- 18.30 hores, plaça de la Catedral - IEI - Lleida
- Algunes de les entitats que convoquen: AJLL, Casal Ocell Negre, CGT, CSA La Maranya, CUP, SEPC, SuportPonent


dimecres 11 de març
- Taller + Videofòrum: El model de dona en el capitalisme, amb It’s a free world, de Ken Loach (hi haurà pintxos per sopar)
- 20h, CSA La Maranya, c/del Parc nº13 Lleida
- Organitza: CSA La Maranya


diumenge 22 de març
- Espectacle S.L. (Societat al Límit), obra de teatre i dansa sobre la temàtica de gènere, a càrrec de l’actriu Laia Pineda-Iglesias.
- 19:00h, Taverna La Falcata, c/ Panera nº2 de Lleida,
- Organitza: Casal Independentista l’Ocell Negre


per textos i reflexions, visita també: www.suportponent.net > biblioteca o envia’ls a: suportponent(at)sindominio.net


VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Durant tot el mes de març:
Exposició: Dona i publicitat al CPO El Taller, (Avinguda Barcelona 113) durant el mes de març.
7 de març: Concentració a les 20:00 hores a la plaça de la vila.
Convoca: Assemblea de Joves de Vilafranca junt amb la coordinadora antipatriarcal del Penedès.

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Dissabte 7 març

13h Ateneu X: xerrada-taller 'Dones treballadores. Dones transgressores'. Seguidament, fideuà (apunteu-vos a l'Ateneu abans del dia 5).
19:00h Pç Vila: Concentració amb l'acció performativa 'L'insuportable pes del patriarcat'.

Diumenge 8 març

19:30h la Fornal: projecció del film 'Agua con sal' de Pedro Pérez Rosado

Dissabte 21 de març

19h Casal Independentista el Cep: Taula rodona 'Treball sexual versus prostitució' amb la projecció de fragments del film 'Princesas'.

Dissabte 4 d'abril

23h Ateneu X: Cabaret Antipatriarcal. Seguidament, música i festa.

Manifestacions:
València: 8 de març - 12h Plaça Parterre
Girona: 7 de març - 18h Plaça del Vi
Tarragona: 8 de març - 18h Plaça Verdaguer
Barcelona: 8 de març - 18h Plaça Universitat