diumenge, 8 de novembre del 2009

Més de 100 a judici: Bolonya s’aplica amb repressió


Concentració de suport als estudiants en lluita jutjats demà

Demà hi ha convocada una concentració de rebuig al judici que té lloc demà contra nou estudiants anti-Bolonya que el dia 28 d'abril passat van fer una acció contra Bolonya a la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La concentració s'iniciarà demà dimarts a les 11 del matí a davant de la nova Ciutat de Justícia de Barcelona. La mobilització unitària organitzada per la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants (CAE) del passat 28 d'abril va tenir lloc en motiu de la celebració de la Cimera Europea de Ministres de l'Educació a Louvaine. Aprofitant la cimera es van ocupar les seus d'ERC, del PSC, del Banco Santander i del Comissionat d'Universitats, responsables per la CAE de la privatització de la universitat pública. Les ocupacions van acabar amb l'evacuació per part dels Mossos dels estudiants en lluita tancats a la seu d'ERC, on havien fet pintades demanant la dimissió del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, d'Esquerra.


A la seu nacional d'ERC hi havia cinc estudiants encadenats. Aquests i quatre estudiants més del grup de suport van ser desallotjats i identificats pels Mossos d'Esquadra. També van evacuar l'entrada de la seu on hi havia multitud d'estudiants blocant l'accés en senyal de protesta.

Malgrat les múltiples ocupacions i protestes, ERC "responsable directe de la repressió", va ser l'única formació que va emprendre accions legals contra els estudiants encadenats, que hauran d'anar demà a judici, el primer de tots els que vindran en els propers dos mesos.

Narració dels fets


El mes d'abril, després d'unes quantes setmanes sense fressa, els adversaris del pla de Bolonya van tornar a eprendre la mobilització. El dia 28 un grup d'uns 300 manifestants van recórrer el centre de Barcelona. Abans, al migdia, grups d'estudiants de la CAE van entrar a la seu del Banc Santander de Barcelona i a la d'Esquerra i quatre més es van encadenar a l'entrada de la d'Universitats.

A la tarda, els Mossos van començar a evacuar els estudiants anti-Bolonya tancats a la seu d'ERC, on havien fet pintades demanant la dimissió del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Un altre grup d'estudiants va entrar a la seu del comissionat d'Universitats, a la Via Laietana. Els estudiants, entre els quals alguns de secundària, van barrar el pas en una escala de l'edifici amb una canonada de plàstic, on tenien ficats els braços.

A més, una trentena d'estudiants van ocupar la seu central del Banc Santander de Barcelona, amb el suport d'una vintena de joves més. Finalment, al vespre van ser desallotjats.

Una cinquantena de treballadors de TMB també es van concentrar, a migdia, a la porta de la seu del PSC en senyal de solidaritat amb els estudiants, que protestaven aprofitant la cimera dels ministres d'Educació de la UE a Lovaina (Flandes). Efectivament, uns dos mil estudiants s'hi manifestaven contra l'Espai Europeu d'Educació Superior, coincidint amb la susdita reunió ministerial. Els deu detinguts en aquesta acció ja han estat alliberats.

Inici dels judicis a més de 100 estudiants que participen en les lluites contra el Pla Bolonya
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans Demà, dimarts 3 de novembre, es celebra el primer dels judicis que es duran a terme al llarg dels propers mesos contra més d’un centenar d’estudiants que participen de la lluita contra la imposició de reformes mercantilistes i privatitzadores a l’educació, i que l’any passat van protagonitzar les grans mobilitzacions pels carrers i universitats del nostre país .

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem posar de manifest que aquests judicis només fan que evidenciar que la lluita per una universitat pública i de qualitat continua viva i que, ara més que mai, és necessari organitzar la resposta estudiantil.

El judici que es celebra demà a la nova ciutat de la justícia és contra 9 estudiants que el 28 d’abril del 2009 van participar en una acció contra la imposició del procés de Bolonya a la seu d’ERC a Barcelona, partit del que és militant i dirigent el conseller d’Universitats, Empresa i Innovació de la Generalitat de Catalunya, el senyor Josep Huguet.

Aquest és el primer dels judicis que al llarg del propers mesos portaran a més de 100 estudiants davant dels Tribunals espanyols per la lluita que els últims anys ha dut a terme el moviment estudiantil en contra de la imposició del procés de Bolonya i en defensa d’una universitat pública i de qualitat.

Demà, es farà el primer dels judicis que es duran a terme al llarg dels propers mesos contra més d’un centenar d’estudiants que participen de la lluita contra la imposició dereformes mercantilistes i privatitzadores a l’educació, i que l’any passat van protagonitzar les grans mobilitzacions pels carrers i universitats del nostre país. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) denuncia aquests processos judicials i remarca que posant de relleu que la lluita per una universitat pública i de qualitat continua viva i que, ara més que mai, és necessari organitzar la resposta estudiantil.

El SEPC inicia la campanya "Més de 100 a judici: Bolonya s’aplica amb repressió"

Davant dels processos judicials oberts a més de 100 estudiants per la seva participació en diverses mobilitzacions i accions de protesta per la imposició de l’Espai Europeud’Ensenyament Superior (EEES) el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha decidit engegar la campanya “Més de 100 a judici: Bolonya s’aplica amb repressió!”.
Amb aquesta campanya volen denunciar que les autoritats universitàries continuen ambl’estratègia de la coacció i la repressió contra els estudiants que lluitem per construir unauniversitat pública i de qualitat, i també volem posar de manifest que el conflicte universitaricontinua present en els nostres dies i que tan sols es resoldrà quan entre tots els estaments universitaris (professorat, estudiants i membres del PAS) dissenyem el futur de la universitat.

El judici que es celebra demà a la nova ciutat de la justícia és contra 9 estudiants que el 28 d’abril del 2009 van participar en una acció contra la imposició del procés de Bolonya a la seud’ERC a Barcelona, partit del que és militant i dirigent el conseller d’Universitats, Empresa iInnovació de la Generalitat de Catalunya, el senyor Josep Huguet.

Aquest és el primer dels judicis que al llarg del propers mesos portaran a més de 100estudiants davant dels Tribunals espanyols per la lluita que els últims anys ha dut a terme elmoviment estudiantil en contra de la imposició del procés de Bolonya i en defensa d’una universitat pública i de qualitat.

Calendari de judicis contra els més de 100 estudiants que participen en les lluites contra el Pla Bolonya

Els judicis que es duran a terme al llarg dels propers mesos contra més de 100 estudiants per la seva lluita en defensa de la universitat pública i de qualitat són:


- Dimarts 3 de novembre:
>> Motiu: Acció simbòlica a la seu nacional d’ERC, el dia 28 d'abril de 2009.
− 9 persones
− Jutjat d'instrucció nº16 de Barcelona
− Falta de deslluïment de béns immobles


- Divendres 13 de novembre:
>> Motiu: Protestes durant el Consell de Govern UAB del 18 d'abril de 2008.
− 7 persones
− Jutjat d'instrucció nº5 de Cerdanyola del Vallès
− Falta de desordres públics


- Dimecres 18 de novembre:
>> Motiu: Desallotjament del Rectorat UB del 18 de març 2009, per ordre del rector Dídac
Ramírez.
− 53 persones
− Falta de desobediència a l’autoritat

- Dijous 26 de novembre:
>> Motiu: Detencions de 6 estudiants durant les càrregues policials del matí del 18 de març
2009, després del desallotjament del Rectorat UB.
− 6 persones
− Falta de desobediència a l’autoritat


- Divendres 18 de desembre:
>> Motiu: Ocupació de la facultat de Lletres de la UAB del 4 de març 2008, que va acabar amb
la intervenció dels Mossos d’Esquadra, per ordre del rector Lluís Ferrer.
− 34 persones
− Jutjat d'instrucció nº5 de Cerdanyola del Vallès
− Faltes desordres públics

- Sense data 1:
>> Motiu: Protestes durant la celebració irregular de la Junta permanent de la facultat de Lletres
de la UAB del 30 de maig de 2008
− 15 persones
− La investigació la porta el Jutjat d'instrucció nº4 de Cerdanyola del Vallès
− Delicte de desordres públics


- Sense data 2:
>> Motiu: Detenció de dos estudiants durant una acció de protesta al Departament d'Innovació,
Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, el dia 5 de febrer 2009
− 2 persones
− Delictes de desobediència a l’autoritat i danys


- Sense data 3:
>> Motiu: Desallotjament policial, per ordre del rector Josep Joan Moreso, del Campus
Poblenou de la UPF, el dia 12 de febrer 2009
− 1 persona
− Diligències obertes



Comunicat:

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil majoritària als claustres de les universitats catalanes i participant de les mobilitzacions en defensa de launiversitat pública, davant dels processos judicials oberts a més d’un centenard’estudiants volem manifestar:


1.- Tot el nostre suport als estudiants que han de fer front als judicis i, per això, exigim la retirada immediata de tots els càrrecs als estudiants imputats.

2.- Que aquests judicis, igual que els expedients oberts i les sancions imposades a desenes d’estudiants, tornen a posar de manifest que continua obert el conflicte universitari alsPaïsos Catalans. Conflicte que neix de la voluntat dels governants d’imposar reformesneoliberals que tenen com a objectiu mercantilitzar la universitat pública.


3.- Que l’únic mecanisme per construir la universitat pública del futur, i resoldre
definitivament les problemàtiques educatives d’aquest país, és iniciar un procés de debat i de
transformació basat en la participació plenament democràtica i en pla d’igualtat entre tots els
membres de la comunitat universitària (professorat, estudiants i membres del PAS).


4.- Que els judicis, les penes-multa, els expedients i les sancions no aturaran la lluita dels estudiants per construir una universitat pública, popular, catalana, de qualitat iantipatriarcal.


Finalment, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans animem al conjunt de la societat a participar de les diverses iniciatives que es realitzaran per recolzar als estudiants encausats irebutjar l’estratègia repressiva dissenyada per les autoritats universitàries.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
Barcelona, 2 de novembre de 2009



Manifest de la campanya dels 58i+

58 i més. En el transcurs del brutal dimecres 18 de març els Mossos d’Esquadra van desallotjar 53 persones, van detenir-ne 6 i van ferir més de 200. 58 i + constitueix un nou símbol que volem prendre amb força. És el símbol de l’acció, de la unió, de la defensa de la dignitat i de la lluita per la universitat pública i popular. El símbol que vol deixar clar que no farem ni un pas enrere.

Si ocupar una universitat pública en protesta per l’aplicació impositiva d’una reforma privatitzadora és un delicte, llavors som culpables. Si desobeir i posar resistència quan, sense cap diàleg previ, les autoritats venen a treure’ns per la força és un delicte, llavors som culpables. Si vulnerar una normalitat acadèmica que equival a l’entrada rutinària dels Mossos d’Esquadra a la universitat, la negativa de facto al diàleg, el silenciament de la nostra lluita, la presència diària de membres de seguretat privada vigilant els nostres moviments a les facultats, la invenció de falses línies vermelles, l’aprovació dels graus de manera irregular i en climes de total hostilitat i la passivitat davant referèndums que determinen per aclaparadora majoria la voluntat de paralitzar la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior és delicte, llavors som culpables.

Som conscients de la funció latent de la repressió. Aquells que ens imputen, ens detenen i ens sancionen, volen aniquilar qualsevol forma de dissidència política i exercir sobre nosaltres el més eficaç control social. Volem convidar a la societat a no deixar-se manipular, i a no caure en els múltiples intents de criminalització de la dissidència, a no deixar-se intimidar, a no tenir por i a sortir de l'immobilisme. Les nostres reivindicacions democràtiques: la celebració d’un referèndum de la comunitat universitària vinculant i l’obertura d’un ampli debat social sobre el model d’ensenyament superior, han quedat en paper mullat. Veiem com les institucions no només no escolten les nostres veus, sinó que es reafirma amb més repressió, i diem més perquè aquesta ha estat una constant en la lluita contra la privatització de la universitat: expedients, expulsions, denúncies i pressions han estat el pa de cada dia. És així, entre discursos eloqüents, demagogues consideracions i interessos econòmics, com ens trobem. Tanmateix, som conscients de que la lluita no s’atura en aquest punt.

Volem seguir teixint la gran xarxa que agrupava els estudiants de secundària i d’universitats, els professors, el personal d’administració i serveis, els moviments socials. Volem reactivar la interacció. Us comuniquem que el pròxim 18 de novembre estrenem l’auditori de la Ciutat Judicial. Ens jutgen per posar contra les cordes la falta d’arguments dels responsables polítics, que amb la seva gestió han volgut reorientar un conflicte polític dins la institució, no resolt, derivat de la imposició autoritària del procés de Bolonya, en un “problema d’ordre públic” intentant reconduir el discurs, obviant l’arrel política del conflicte transformant-la en un tema judicial. El 26 de novembre hi ha el judici pels detinguts durant el 18 de març. Tenint en compte que les detencions van ser arbitràries, aleatòries i que, per tant podríem haver estat qualssevol de les persones que vam sortir a criticar i a protestar per la repressió i violència física exercida pels Mossos d’esquadra, aquesta data és la més important i de fet la que constitueix una violació de les llibertats més fragrant.

Per tot això convoquem a una concentració el 18 de novembre en motiu del judici als 53 desallotjats del Rectorat de la UB el 18 de març i una concentració el 26 de novembre pel judici als detinguts durant la jornada del 18 de març, a davant de la Ciutat de la Justícia a les 10h. La repressió no ens farà callar. Per un ensenyament públic i popular, continuarem lluitant!

Països Catalans, 24/10/2009