diumenge, 25 de gener del 2009

A les penes, puynyalades! Insubmissió a les penes multa!


Les penes-multa són un concepte que apareix arran de la reforma del codi penal del l'any 96. Consisteix en que una condemna econòmica fruit d'un procés penal o de faltes, en el cas de no tenir recursos, la paguis amb presó a concepte d'un dia de presó per cada dos de multa.

Aquesta mesura sorgeix com una reforma teòricament progressista en la qual la justícia et dóna l'oportunitat de pagar perquè no et fiquin a la presó. Curiosa forma d'interpretar que tots som iguals davant la justícia quan els que tenen recursos se'n lliuren d'entrar i els pobres no.

D'un temps ençà, lluites i pràctiques quotidianes dels moviments socials com l'okupació, la desobediència civil, les lluites en defensa del territori, la participació en manifestacions..., es troben en el punt de mira d'ordenances cíviques i persecucions policials i judicials i sumen condemnes en forma de penes-multa. Lluny d'entendre les penes-multa com una mesura progressista de l'aplicació de la justícia, l'entenem com una evolució dels mètodes de repressió cap als moviments socials i una forma de condemnar la dissidència i la pobresa.

Posem l'exemple de l'Elena, condemnada per usurpació, que en el cas de no pagar hauria de passar 2 mesos a la presó. L'aplicació d'aquesta condemna, dintre de la seva lògica penal, seria totalment desproporcionada. Ara, amb el sistema de penes-multa, això és una realitat. Amb aquest model els és més fàcil rentar-se les mans a l'hora d'aplicar condemnes: tècnicament, no t'envien a presó pel delicte, sinó per la teva incapacitat per pagar la multa, qüestió de formes.

Hi han altres aspectes de com ens afecten aquestes condemnes, un es que individualitzen les causes i les disfressen com si fossin simples sancions econòmiques, fent així més difícil engegar campanyes de suport. Altre és el desgast econòmic d'estar assumint aquestes despeses.
Des de sempre, una de les característiques que defineix als moviments socials és la seva capacitat per solidaritzar-se i per buscar respostes en col·lectiu a la repressió. Això molts cops es materialitza en realitzar infinitat d'activitats per aconseguir diners per abonar les sancions econòmiques que de la seva pràctica se'n deriven. Aquesta dinàmica es pot convertir en un cercle viciós que mai acabi d'alimentar l'insaciable fam de diners de les arques de l'estat.

Davant aquest panorama i l'augment de capítols repressius, hem de buscar estratègies col·lectives per visibilitzar els abusos de poder de la justícia i fer-li's front.


http://alespenespunyalades.blogspot.com

http://www.lagordissima.tk/